Har du balance i din økonomi?

I en travl hverdag, kan det være nemt at glemme økonomien. Hvor mange penge står på kontoen, og hvordan ser næste måned ud? Det er blot nogle af de spørgsmål, der kan melde sig løbende. Formålet med denne artikel er at klæde dig bedre på til at få en afbalanceret økonomi og en konto, der aldrig går i minus!

Få et overblik over udgifter og indtægter

Først og fremmest skal du finde det beløb, du har til rådighed hver måned. Det finder du ved at finde ved at trække dine månedlige udgifter fra dine månedlige indtægter. Her er det vigtigt, at du tager højde for, at dine udgifter og indtægter kan variere fra måned til måned. For eksempel betaler mange internettet hvert kvartal og ikke hver måned. Det samme kan gøre sig gældende med forsikringer. Det kan du tage højde for ved at lave et regneark, hvor du laver et overblik over alle månederne på et helt år.

Få styr på madbudgettet

En af de poster, hvor der ofte flyver penge ud er på madbudgettet. For at undgå dette kan det give mening at lave en madkonto, hvor du hver måned lægger et bestemt beløb til side til mad. Du kan få tilknyttet et kort til kontoen, så du hele tiden ved, at du ikke kan bruge flere penge, end der står på madkontoen. En anden løsning kan være at hæve penge en gang om måneden, som du lægger ned i kuverter. Du kan for eksempel lave en kuvert for hver uge. På den måde ved du også hele tiden, at du ikke kan bruge flere penge, end der er i kuverterne.

Få styr på din gæld

Har du meget gæld, du skal betale af? Ved at få afdraget din gæld, vil du få et større rådighedsbeløb, og dermed også et større økonomisk råderum i hverdagen. Naturligvis kan du ikke bare lige gå ud at betale et boliglån tilbage her og nu. Rigtig mange danskere har mindre og dyrere gæld. Det kan for eksempel være et kviklån, et forbrugslån eller et mobillån. Kviklån og de andre lånetyper er særligt kendt for sin høje renter og gebyrer. Når du skal betale gæld ud, kan det give god mening at prioritere den dyreste først. Selvfølgelig skal du overholde de månedlige afdrag, men har du budget til det, kan du skrue op for betalingen på den dyre gæld. Afdrager du for eksempel både på et SU-lån og et kviklån, vil det give bedst mening at betale mere til kviklånet, da dette lån er dyrere.